6. további információ: hallássérült-segítő kutya

A világon több országban nagy sikerrel alkalmazzák a hallássérült-segítő (hangjelző) kutyákat, amelyek hangok és zajok (pl. ébresztőóra, kaputelefon, ajtócsengő, kopogás, babasírás, vészcsengő) jelzésével megkönnyítik és biztonságosabbá teszik gazdájuk mindennapjait. Magyarországon még kevésbé ismert a hallássérült-segítő kutyakiképzés.

Egyesületünk a hallássérült-segítő (hangjelző) kutyával kapcsolatban kérdőíves igényfelmérést indított és az eredmények függvényében történt a képzési programunk kialakítása.

Hogyan tud segíteni egy hallássérült-segítő (hangjelző) kutya? Fizikai segítség: Biztonságnyújtás: riasztás (pl. tűz, szénmonoxid, stb.), kopogás és telefoncsörgés jelzése. Ismeretlen zajokra figyelem felhívás Utcán veszélyes hangok jelzése (pl. duda, fékcsikorgás, stb.). Lelki segítség: Mindig rendelkezésre álló segítség, kiszolgáltatottság érzése nélkül! Feltétlen elfogadás: előítélet mentes, hallássérülés súlyosságától független Gazda szeretet. Pozitív fogadtatás: tudományos vizsgálatok eredményei is azt mutatják, hogy az emberek kedvesebbek azzal, aki segítő kutyával közlekedik. Csoporthoz tartozás: a gazda és a kutya a kiképzés után is kapcsolatot tart a kiképző szervezettel (pl. NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület), barátság alakul ki a többi segítőkutya-tulajdonossal (pl. bemutatók, találkozók, kutyás-sport tevékenységek). Hosszú távú terápiás hatás: a segítőkutya hosszú ideig (10-12 év) pozitív érzelmi hatást nyújt. A kutyák speciális felkészítése a hallássérült gazda egyedi kérése alapján (pl. milyen zajok jelzésére tanítsák meg a kutyákat) történik.

Kapcsolódó információk:

NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület
Levelezési cím: 1631 Budapest, Pf. 150.
adószám: 18211236-1-43
Számlaszám:14100608-18151749-01000001
www.segitokutya.net
www.facebook.com/segitokutya
www.yotube.com/segitokutya