9. további információ: Érzékenyítő

Érzékenyítő tréningjeink

A NEO Magyar Segítőkutya Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával térítésmentes szakmai érzékenyítő programsorozatot valósít meg a 2016-17-es tanévben, melyhez várja együttműködő óvodák és iskolák jelentkezését (minden nyertes intézménybe egyszer látogatunk el).

A PROGRAM LEÍRÁSA

A program célja, hogy hallás-, látás- és mozgássérült előadóink közös ismeretterjesztő foglalkozás keretein belül hozzájáruljanak a fogyatékos emberek elfogadtatásához, esélyegyenlőségének biztosításához. A program keretén belül a különböző fogyatékossággal élő gazdák és segítőkutyáik óvodai és iskolai intézményeket látogatnak meg, és ezen foglalkozások során többféle sérüléstípussal ismertetik meg az érdeklődőket. A sérüléssel élők helyzetének bemutatása – a segítőkutyáik révén – nyitott megközelítést tesz lehetővé, ami különösen fontos, hiszen a fogyatékosságokat tabuként kezeli még sok esetben a társadalom.

A tréningen saját élményeken keresztül mutatjuk be:

  • mit jelent az akadálymentesítés mozgás-, hallás- és látássérüléssel élők számára,
  • milyen segédeszközöket használnak a különböző fogyatékossággal élők,
  • hogyan tudnak mások segítséget nyújtani számukra,
  • miben különböznek, és miben egyeznek az egyes sérüléstípusok,
  • a sérülések ellenére az épekkel közös a világunk.

Célunk nem csak a fogyatékosok társadalmi integrációjának elősegítése, hanem az ép gyermekek szociális készségének fejlesztése (pl. elfogadás, segítőkészség, empátia), személyiség-, közösségfejlesztés. Törekszünk a változatosságra és a különböző igények figyelembevételére: a speciális foglalkozásunk módszerei között szerepelnek interaktív és szituációs játékok, kiscsoportos megbeszélések, segédeszközök kipróbálásának lehetősége, közös csapatépítő foglalkozás egy-egy négylábú „játékvezetővel” (pl. paragility akadálypályán), valamint egy rövid segítőkutya-bemutatót is láthatnak a gyermekek.

NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület
Levelezési cím: 1631 Budapest, Pf. 150.
adószám: 18211236-1-43
Számlaszám:14100608-18151749-01000001
www.segitokutya.net
www.facebook.com/segitokutya
www.yotube.com/segitokutya